Najbolje margarite u Beogradu

Margarita je najmeksičkiji koktel

Margarita je jedan od najpopularnijih koktela na svetu i poznato je da najbolji koktel margarita u Beogradu možete popiti kod nas u La Chona. Međutim, manje je poznato da ovaj koktel potiče iz Meksika. Evo malo istorije ove tekućine prijatnog ukusa i lepljive forme.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Margarita kao Bela rada

Dok je u Sjedinjenim Američkim Državama na snazi bila prohibicija, odnosno period u kome je bila zabranjena proizvodnja, transport i prodaja alkoholnih pića, mnogi američki državljani odlazili su u Meksiko kako bi uživali u životu, odnosno šljemali. Ova alkoholna restrikcija je stavljena van snage 1933. godine, ali iskustvo ovih alkoholnih turista je ostalo.

Nedugo nakon ukidanja prohibicije o alkoholu se moglo slobodno i pisati. Tako je urednik Albukerkijevog žurnala, Džejms Grejem, pisao o piću koje je nazvao Tekila bela rada (Tequila Daisy). U članku za „Moville Mail“ pod nazivom „Grejemova razgledanja“ naveo je kako je „u ono vreme“ boravio u Meksiku i to u gradovima Tihuana i Augua Kalijente kom prilikom je prepričao događaj tokom obilaska lokalnih barova.

Ti barovi su postali popularni baš u vreme prohibicije i kako je sam naveo u članku „onda ih je bilo 150 dok ih je danas samo devet“. Kako bilo, po preporuci vozača otišao je u jedan od barova koji je vodio Irac, Meden, poznat po „veštini mešanja pića“. Jedno od spravljenih pića bio je i neformalni naziv kafane kao „Kuća Tekile Daisy“ (Home of Tequila Daisy). Saznao je da je koktel, danas znan kao margarita, nastao greškom kada je gazda sipao pogrešno piće u čašu prilikom pripremanja drugog koktela. Mušterija je bila oduševljena i tražila je još jedan isti koktel.

Margarita je bela rada

Margarita znači bela rada na španskom, foto: Tom.k

Svet je poludeo za bezimenim koktelima

Mnogi kokteli su počeli da se spravljaju sa identičnim sastojcima, ali su imali drugačije nazive. Britanski koktel Pikador (Picador) imao je identične sastojke. Štaviše, Pikador se zvanično pojavljuje 1937. godine, što je 16 godina pre zvanično zabeleženog pojma „margarita“.

Dve godine kasnije, koktel pod nazivom Tequila Sour pojavluje se u katalogu koktela barmena Čarlija Konolija iz Njujorka. Jedina razlika između Pikadora i Tekila Saura bila je u posluživanju. Naime, potonji se služio u čaši na čijem obodu se nalazila so.

Margarita koktel u čaši koja na obodu ima so

Čaša u kojoj se služi koktel margarita na obodu mora da ima so – foto: Neil Conway / Wikimedia

1953. umro je Staljin, a rodila se Margarita

Prvi zvanični pomen naziva Margarita za koktel koji danas svi znamo i volimo, i to ga baš volimo (je l’ tako?) bio je 17. septembra 1953. godine kada se kalifornijskom u časopisu „Press Democrat“ u članku pod nazivom „Majkova beleška“, autora Majka Demeresta pominje njegova poseta Meksiku u kome navodi da meksička inflacija nije uticala na cenu margarita, da su jeftine i „da ćeš nakon treće početi da bacaš stvari“. Pominje i recepturu, koja je do tada već bila poznata.

Iste godine u decembru u časopisu Esquire objavljen je recept za margaritu u kome se navodi da je „ona iz Meksika, sinjors, lepo ju je gledati, uzbudljiva je i provokativna“. Margarita inače znači „bela rada“ na španskom.

Kako napraviti margaritu (recept)

U našem meksičkom restoranu La Chona pravimo prave meksičke margarite. To je donekle i normalno, s obzirom na to da smo Meksikanci. Međutim, ukoliko niste u prilici da uživate u našim lepljivim stolovima, koktel margairita možete napraviti i kod kuće, po sledećem jednostavnom receptu.

 

Od sastojaka biće vam potrebna tekila, liker triple sec i sok od limete. Pretpostavljamo da so imate u kući, a ako kojim slučajem ne solite jela, nabavite so u lokalnoj prodavnici i koristite je samo za margarita koktele.

Dakle:

  • 50ml tekile
  • 20ml triple sec likera
  • 25ml soka od limete (može i sok od limuna)
  • led

U šejker stavite prvo led, pa tekilu, triple sec i sok od limete. Mešajte, odnosto mućkajte dok vas solidno ne zabole ruke.

So pospite po tanjiru i ivicu čaše omažite limunom i umičite je u so. Potom sipajte iz šejkera sve što ste zamešali. Pijte umereno, jer neumereno pijenje vodi u bolest alkoholizma.

Umesto tekile možete koristiti i meskal, ali to je onda potpuno drugi koktel – meskalita. Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom, preskočite deo sa solju.

Vratimo se zanimljivom istorijatu margarite.

Margarita koktel La Chona

U La Chona meksičkom restoranu u Beogradu koktel margarita postoji u više vrsta

Margarita je svačiji koktel

Ko je izmislio margarita koktel za sada je misterija. Isto tako, naziv margarita intrigira mnoge istoričare svetskih kuhinja. Postoji nekoliko verzija naziva „margarita“ koktela, a pomenućemo neke.

Sara Morales, stručnjak za meksički folklor kaže da je margaritu kao koktel izmislila Donja (Gospođa) Berta vlasnica ugostiteljskog objekta „Berta’s Bar“ u Tasku u Meksiku još 1930. godine. Navodi se i da je Dejvid Denijel „Deni“ Negret izmislio ovaj koktel dok je bio menadžer jednog hotela u Pueblu u Meksiku, navodno devojka mu se zvala Margarita i volela je so u piću.

Takođe, zanimljivo je da je 1937. godine Vernon Andervud, koji je bio komercijalista u kompaniji uvoznika poznatog brenda tekile, zatražio od barmena poznatog losanđeleskog hotela, Džonija Durlesera, da mu napravi neko piće sa tekilom u osnovi koje će voleti mladi.

Tako mladi zavoleše tekilu, a zavoleše i koktele na bazi tekile i ponajviše više puta pomenuti koktel margarita.

Tradicija laganog koktela

Meksička kuhinja je puna tradicije i istorije koja ne seže mnogo daleko u prošlost. Istorija margarita koktela to potvrđuje. Ovakvih rekla-kazala priča ima mnogo otud možemo da tvrdimo da je koktel margarita svačiji i naš.

Ozbiljno, La Chona caruje na tržištu margarita u Beogradu. Ne, stvarno, pravi smo majstori za margarite. Dok gledate barmena u La Chona kako pravi margaritu prvo šta ćete pomisliti je „Vidi, majstor i koktel margarita!“ i biće vam jasno da se ne radi o Bulgakovu, već o koktelu koji će pomilovati vaša nepca, a i glupe fore iz ovog teksta. Za još glupih fora posetite naš meksički restoran i takeriju u Kneginje Ljubice br. 26 u Beogradu.

back to top button